MuziekVan alles en nog wat

01011001 – LIVE BENEATH THE WAVES

Op 16 september heb ik een onvergetelijke zondagmiddag beleefd bij het Ayreon-concert in de “013” in Tilburg, Nederland. Deze dag was gevuld met muzikale magie en bijzondere momenten.

De Locatie: 013, Tilburg

“013” staat synoniem voor live muziek in Nederland en heeft een rijke geschiedenis van diverse artiesten en muziekgenres verwelkomd. Voor Ayreon-fans was dit de perfecte setting om te genieten van de complexe en fantasierijke muziek van Arjen Lucassen. Hier heeft hij ook andere voorstellingen van Ayreon gegeven.

De Reis Naar Tilburg: Muzikale Voorbereiding

Vanuit Zwolle zijn we naar Tilburg gereden en hebben onderweg het volledige album “01011001” nogmaals beluisterd. Het was een geweldige manier om in de stemming te komen voor het concert en de diepte van de muziek te waarderen voordat we het live zouden ervaren.

Aankomst bij 013: Een Geduldige Start

Bij aankomst bij “013” voelde de sfeer al geweldig, maar er stond ook een flinke rij. In plaats van ongeduldig te wachten, hebben we eerst even wat gedronken voordat we in de rij aansloten. Een slimme zet, want wachten kan soms behoorlijk lang duren, en je wilt goed voorbereid zijn voor een avond vol muzikale opwinding.

Het Optreden: “01011001” Live

Het hoogtepunt van de dag was zonder twijfel het optreden zelf. Arjen Lucassen en zijn getalenteerde team vertolkten het volledige album “01011001.” Dit album, oorspronkelijk uitgebracht in 2008, is een meesterwerk van progressieve rock en metal dat zich afspeelt in een futuristische setting.

Het concert was adembenemend, en de toegift met “The Day That the World Breaks Down,” afkomstig van het album “The Source.” was de kers op de taart. Dit epische nummer is een meesterwerk van complexe arrangementen en emotionele diepgang, en het was magisch om het live te horen.

De Cast: Een Samensmelting van Talent

De cast van het concert was ronduit indrukwekkend. Naast Arjen Lucassen zelf, bestond de line-up uit getalenteerde vocalisten en muzikanten, waaronder Tom Englund, Daniel Gildenlöw, Hansi Kürsch, Jonas Renkse, Anneke van Giersbergen, Simone Simons, Wudstik, Marjan Welman, Liselotte Hegt, Maggy Luyten, Phideaux Xavier, Damian Wilson, en nog veel meer.

Britney Slayes’ Geweldige Optreden

Een opvallend detail was de fenomenale prestatie van Britney Slayes, de frontvrouw van Unleash the Archers. Ze nam de zangpartijen over die normaal gesproken door Floor Jansen werden gezongen, wat een zware uitdaging was. Britney slaagde erin om de complexe vocale partijen met overtuiging te brengen en betoverde het publiek. Haar hele optreden was indrukwekkend.

Een Grappig Moment Tussen Arjen en Joost

Wat het concert nog leuker maakte, was een grappig moment tijdens Arjen’s eindspeech. Hij introduceerde Joost van den Broek en zei dat we hem allemaal kennen als … en het publiek antwoordde massaal met “lul.” Dit refereerde aan de clip van “The Day That the World Breaks Down” en was een inside joke tussen Arjen en Joost. Het bracht een vleugje humor in de avond en gaf ons allemaal een reden om te lachen.

Deze lijst met hoogtepunten en grappige momenten benadrukt de diepte en diversiteit van Ayreon’s muziek en hoe het concert een samensmelting was van uitzonderlijk talent, vakmanschap en een gezonde dosis humor. Het was echt een avond om nooit te vergeten.

Filibus (1915)

Previous article
Vincent Hofman
Muzikant, Vader, NAH, Vrijwilliger maar vooral levensgenieter

You may also like

Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.