CoronavirusDoe je eigen onderzoek

Coronavirussen in de 21e eeuw

man in yellow protective suit
Photo by cottonbro on Pexels.com

TLDR: Het virus heet Sars-Cov-2 en als je daar ziek van word heet deze ziekte Covid-19 Sars-Cov-2 heeft 80% gelijkheid met Sars-Cov en 50% Gelijkheid met Sars-Mers. Het coronavirus zelf is al veel langer bekend en is naast het Rhinovirus het belangrijkste virus waarvan je verkouden wordt.

Sars en Corona

Wat is Sars?

Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) is een luchtweginfectie die in sommige gevallen kan leiden tot een levensbedreigende vorm van a-typische longonsteking. Na de uitbraak in 2003 hebben wetenschappers van over de hele wereld samengewerkt om te achterhalen wat deze ziekte veroorzaakte. Ze kwamen er achter dat het veroorzaakt werd door een nieuw soort coronavirus (novel coronavirus). En werd daarom Sars-CoV genoemd.

Wat is een Coronavirus?

Het coronavirus is niet nieuw en is na het Rhinovirus de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid. Het virus is bolvormig en is gevuld met proteïne naalden waardoor het op een kroon lijkt, Corona is latijn voor kroon. Deze kroon zorgt ervoor dat het virus zich kan nestelen in het ademhalingsstelsel. Over het algemeen nestelt het zich in de bovenste luchtwegen en kan daardoor makkelijk door aerosollen bij uitademing en druppels bij niezen worden overgedragen van mens tot mens.

2003: SARS-Cov 

Na uitvoerige studie van het genoom bleek het Sars-Cov virus alleen maar lichtelijk te lijken op de andere, al bekende, coronavirussen. Men wist dus al wat een gedeelte van de genen deden maar er was veel meer onderzoek nodig. 

In tegenstelling tot veel andere coronavirussen zorgt dit virus voor problemen in de onderste luchtwegen. Als iemand ziek wordt van Sars begint dit meestal met normale griepverschijnselen zoals hoesten, rillingen en een “ik voel me niet lekker”.

Bij 30% is dit na een week weer over en 70% ontwikkelt daarna koorts en wordt kortademig. Van deze 70% zal dan ongeveer 30% ernstige verschijnselen krijgen en moet naar het ziekenhuis en eventueel op de IC geplaatst worden. Uiteindelijk heeft SARS een sterftecijfer van 10%

Normaal gesproken bleven coronavirussen dus in de bovenste luchtwegen, maar de uitbraak van Sars in 2003 leerde ons dat coronavirussen gevaarlijker zijn dan gedacht en dus ook in de onderste luchtwegen konden komen met dodelijke afloop. Vooral bij ouderen en mensen met een onderliggende ziekte, maar ook bij jongeren en iedereen er tussen in.

Er zijn sinds die tijd een aantal vaccins in ontwikkeling, maar omdat er wereldwijd maar een paar geïsoleerde haarden zijn geweeste sinds 2003 zit er niet veel druk op de ontwikkeling.

2012: MERS-CoV

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) is waarschijnlijk ontstaan op het Arabische schiereiland (Saudi Arabië, Jemen, Oman .. enz,) want alle wereldwijde gevallen kunnen hier naar toe gelinkt worden. In tegenstelling tot SARS heeft MERS een sterftecijfer van 35%. Iedereen  die MERS kreeg had last van hoesten, koorts en zware ademnood.Sinds de uitbraak zijn er gelukkig maar 2500 gevallen bekend en 870 doden door gevallen.

2019: SARS-CoV-2  

SARS-CoV-2 lijkt tot nu toe een veel kleiner sterftecijfer te hebben dan haar 2 voorgangers, maar wel een veel grotere overdraagbaarheid. SARS-CoV-2 is net als SARS en MERS een enkelstrengs RNA virus en heeft 80% genetische gelijkenis met SARS-COV en 50% met MERS. Daar waar SARS zich vooral nestelde in de lagere luchtwegen nestelt SARS-CoV-2 zich in en de lagere en de bovenste luchtwegen. Dit is waarschijnlijk  de oorzaak waardoor SARS-CoV-2 veel besmettelijker is dan haar voorgangers.

Gelijkenissen tussen SARS-COV en SARS-CoV-2

  • De structuur van het Genoom
  • De cellen die worden aangevallen 
  • Verloop van de ziekte

Vaccineren veroorzaakt autisme, debunked

Previous article

Bill Gates

Next article
Vincent Hofman
Muzikant, Vader, NAH, Vrijwilliger maar vooral levensgenieter

You may also like

Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.