De normale manier om je gemoedstoestand en werkmotivatie te verhogen is genoeg slapen, sporten en bij met je geliefden zijn. Dit helpt tegen een burn-out en je blijft op het pad naar je levensdoel. Maar er zijn ook verborgen details die er voor zorgen dat je werkmotivatie afnemen.

Ondanks dat je je best doet om een gebalanceerd leven te lijden, kunnen we ons nog steeds slap en lusteloos voelen. Misschien is een van de onderstaande factoren hier dan de oorzaak aan.

1. Rommel

Een rommelige ruimte is een rommelig hoofd. Door alles je heen te hebben liggen maakt niet alleen je werkruimte rommelig maar ook je geest. Onderzoek wijst aan dat des te meer rommel je om je heen hebt liggen des te moeilijker het is om te concentreren.

Je geest probeert constant alles te bevatten wat door de ogen wordt doorgegeven. Door je omgeving met heel veel spullen te vullen zorgt er dus voor dat je geest hiervoor energie verbruikt die het ook zou kunnen verbruiken om je werk te doen. Door altijd naar rommel te moeten kijken kan erg frustrerend zijn en veel tijd kosten. Dit geld natuurlijk ook voor alle niet fysieke rommel in je leven zoals bijvoorbeeld je overvolle inbox, je met iconen gevulde desktop of de constante notificaties vanaf je smartphone.

Rommel verwijderen is een proces en versimpelt het leven ten goede zodat je omgeving niet om jouw aandacht vecht. In tegenstelling tot wat de meeste mensen willen geloven is multitasking een mythe. De meest productieve aanpak is om al je werk gestructureerd na elkaar te doen.

2. Kunstlicht

Genoeg slapen alleen is niet voldoende. Deze slaap moet ook kwalitatief goed zijn. Er zijn veel zaken die de kwaliteit van slaap kunnen beïnvloeden, maar het meeste controle heb je waarschijnlijk over het licht tijdens je slaap.

Het slapen met een nachtlamp kan de oorzaak zijn als je moeite hebt met in slaap vallen. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan licht de aanmaak van melatonine verstoord. Dit hormoon is verantwoordelijk voor je stemming en je slaap. Dit geld voornamelijk het kijken naar je smartphone, tablet en computerscherm vanwege de blauwe golflengte in dat licht. Het beste is dus om dus om het kijken naar deze blauwe golflengte zo veel mogelijk te beperken vlak voor het slapen gaan.

3. Het seizoen

Nu je weet in hoeverre licht je melatonine niveau beïnvloed, snap je ook dat de seizoenen hier een grote rol in kunnen spelen. Mensen in een kouder klimaat hebben vaker last van een zogeheten ‘winterdepressie’. Deze vorm van depressie is typisch voor een gebrek aan zonlicht. In Nederland lijdt ongeveer 10% van de bevolking in meer of mindere mate aan een winterdepressie. Het is dan dus ook logisch dat je productiviteit hieronder lijdt.

Een goede remedie is om jezelf te bombarderen met kunstlicht. Dagelijks een uurtje in 10000 lux is voldoende. Een andere remedie is het innemen van sint Janskruid. Dit staat al sinds 2007 geregistreerd als geneesmiddel.

4. Slecht weer

Bij de dagelijkse schommelingen in het weer is het feit of je met een goed of slecht humeur begint erg van belang. Bewolking en regen lijken juist die mensen die al in een slechte bui zijn nog verder naar beneden te halen. Slecht weer beïnvloed ook hoe moe we ons voelen en daarmee dus ook weer de productiviteit.

Er zijn ook studies die lijken aan te tonen dat we productiever zijn op dagen met slecht weer. Op deze dagen wordt je dan minder afgeleid door het mooie weer en zal je geest minder vaak wegdromen naar mooi weer activiteiten.

5. Social networks

Het is onnodig om te vermelden dat als je te veel tijd op social networks zit dit ten koste van je productiviteit gaat. Een onderzoek aan de universiteit van Michigan naar het gebruik van Facebook laat zien een grotere negatieve gemoedtoestand zien na 2 weken.

Doordat je, ten onrechte, je eigen leven vergelijkt met bijvoorbeeld de vakantiefoto’s van je vrienden resulteerd dit in een negatiever zelfbeeld en lagere zelfwaarde. Met als gevolg dat je je depressiever voelt en daardoor je minder productief bent.

6. Houding

Iemand met een neergeslagen houding heeft de neiging om te gaan hangen en alles langzamer te doen terwijl iemand met een rechte rug en vol vertrouwen effectiever en sneller werkt.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat onze houding, onze stemming beinvloed en niet andersom. Een studie uit 2009 toont aan dat mensen met een ingezakte houding zichzelf een negatiever zelfbeeld gaven dan mensen die met een rechte rug en opgewekte houding de zelfde test maakten.

7. Kleur

Onze lichaam en geest reageren anders op verschillende kleuren. Wij associëren rood direct met bedreiging en gevaar. Hierom zijn stop-en gevaarsborden ook altijd rood of met een rode rand.

Volgens een artikel in de Huffington zijn blauw en groen de ideale kleuren voor onze werkplek. Groen is natuurlijk de kleur van de natuur en zal daarom ontspanning geven.

Daarom is het kijken naar een groene achterwand erg goed als je de hele dag naar een computerscherm moet kijken. Blauw stimuleert ons denkproces en ons creatieve proces.

8. Mensen om ons heen

Goede sociale relaties zijn belangrijk voor ons geestelijk welzijn. We hebben een natuurlijke neiging om de stemming van anderen over te nemen. Dit fenomeen, ook wel sociale besmetting genoemd, zorgt ervoor dat we empathie hebben met anderen

Het mooie hiervan is dat als we ons omringen met positieve en optimistische mensen onze stemming dus positief beïnvloed.