Dimpact en Atos kiezen voor Sdu VIND-content
15 februari
Vernieuwde Working Draft van Evaluatiemethodologie Webtoegankelijkheid
27 februari
Laat alles zien

6 misvattingen over webrichtlijnen

Accessibility, webrichtlijnen, drempelsvrij. Als medewerker van een gemeente probeer ik er altijd goed rekening mee te houden. We moeten wel, onze klantenkring bestaat ook uit een groot gedeelte visueel gehandicapten. Ik probeer dus altijd een website te maken waarmee mensen met een screenreader goed uit de voeten kunnen. Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd maar kwam dit artikel van David Ball tegen. Hij heeft het zelf wel een weekje geprobeerd en een aantal veelvoorkomende misvattingen over webrichtlijnen op een rijtje gezet.

Misvatting 1 : Screenreaders lezen de titel tekst van  een link.

Dit is dus niet het geval. Ik was er zelf ook van overtuigd dat dit zo was. Dat je het title-atribuut kunt gebruiken voor informatie over de tekst. Niet dus. Dit toevoegen om een betere webbeleving voor screenreader te maken is dus compleet zinloos. David nam hierover ook contact op met Jeffrey Zeldman …

Misvatting 2 : Blinden gebruiken een tekstbrowser.

Verwar een tekstbrowser niet met een screenreader. Dit zijn 2 volledig verschillende zaken. Een screenreader leest de hele desktop, en niet alleen je webbrowser. Het is dus geen speciale browser, maar een tool die het programma dat je gebruikt hardop voorleest. Dit betekend dus dat blinden dezelfde browsers gebruiken als iedereen.

Een study van  WebAIM toont aan dat de meest gebruikte browsers bij screenreaders Internet Explorer en Firefox zijn. Gebruikers van de gratis NVDA screenreader zullen vaak Firefox gebruiken omdat dat door NVDA wordt aanbevolen.

Chrome, toch de meest gebruikte browser door webdevelopers, wordt maar door een heel klein aantal blinden gebruikt.

Misvatting 3 : Blinden hebben javascript uitgeschakeld.

Hoeveel mensen ken je die daadwerkelijk javascript hebben uitgeschakeld ? Een lange tijd geleden was dat 1 op de 10, maar anno nu ? Tegenwoordig heb je op de meeste websites javascript nodig omdat de site het nodig heeft om je dat te bieden waar je voor komt. En aangezien we net al zagen dat blinden een gewone browser gebruiken, kun je veilig aannemen dat dat bij hun niet anders is. Door gebruik te maken  van ARIA roles is het heel eenvoudig om een javascript interface goed benaderbaar te maken voor screenreaders

 

 

Misvatting 4: Dynamische tekst is slecht voor Accessibility

Sites zoals bijvoorbeeld Twitter hebben een dynamische pageload. Als je naar beneden scrollt dan worden er automatisch meer berichten in de pagin geladen. Dit heeft als voordeel dat je niet meer op “lees verder” hoeft te klikken. Ik dacht ook altijd dat dit een nachtmerrie was voor screenreaders. Maar  volgens David, die met een aantal blinden over dit onderwerp heeft gesproken is dit niet het geval. Er is natuurlijk een lastige pauze als de pagina meer berichten binnenhaalt maar het is minder erg dan weer naar een nieuwe pagina te gaan waar je dan ook weer de hele heading krijgt voorgelezen.

Er zijn natuurlijk ook blinden die auto loading hoog irritant vinden. Maar het is dus niet bij voorbaat iets wat je uit Accessibility overwegingen achterwege zou moeten laten. Laat een aantal blinden je pagina testen om te weten te komen of het kan.

Misvatting 5 : Blinden hebben css uitgeschakeld

Bij misvatting 3 hebben we al besproken dat blinden precies dezelfde browser gebruiken als dat zienden doen. Het is onwaarschijnlijk dat gebruikers met screenreaders css uitschakelen, en in veel gevallen zal deze css de manier waarop de screenreader de tekst leest beïnvloeden.

Wist je bijvoorbeeld dat een element dat door display:none in je stylesheet zijn uitgeschakeld dan ook gewoon overslaan ?  Veel mensen denken dat ze screenreaders helpen door een “ga naar de content”link bovenaan de pagina te plaatsen en deze dan door display: none voor zienden te verbergen. Maar helaas, screenreaders zullen naar de css kijken en dit dan dus niet voorlezen.

Misvatting 6 : Alle afbeeldingen hebben een alt tekst nodig

Het is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je hebt geleerd als je bezig gaat met toegankelijke webpagina’s. Het is natuurlijk nog steeds een belangrijk punt. Een passende tekst bij een afbeelding is essentieel voor een screenreader, vooral als de afbeelding tekst bevat of een mening bevat ten opzichte van de bijbehorende tekst.

Maar niet alle afbeeldingen hebben een alt tekst nodig. Als een afbeelding er puur is ter decoratie dan is deze tekst overbodig en kan dit de screenreader –gebruiker zelfs in verwarring brengen.. In dit soort gevallen hoef je geen alt-tekst toe te voegen en volstaat het om een lege alt=” “ te gebruiken

Vincent Hofman
Vincent Hofman
Sinds 1998 bezig met het maken van webpagina's , muzikant en levensgenieter. Ik vertaal veel Engelse artikelen in het Nederlands en zoek het web af voor interessante sites en weetjes. Heb sinds 2013 mijn eigen bedrijf voor web-consulting en web-developement

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: